Kapaciteti i delatnosti

Kapaciteti i delatnost

Proizvodni kapaciteti naše firme dele se na tri delatnosti:

  • mlinska proizvodnja
  • skladištenje ratarskih kultura
  • pekarska proizvodnja

Žitopromet mlinpek ima dve radne jedinice. Jedna radna jedinica je u Staroj Pazovi, a druga u Sremskoj Mitrovici. U Staroj Pazovi, Žitopromet Mlinpek ima tri delatnosti: otkup i skladištenje ratarskih kultura, mlinska proizvodnja i pekarska proizvodnja. A na lokaciju u Sremskoj Mitrovici bavimo se otkupom i skladištenjem ratarskih kultura i mlinskom proizvodnjom.

Mlinska proizvodnja

U okviru mlinske proizvodnje dnevni kapacitet meljave pšenice je 500t, od čega su proizvodni kapaciteti locirani na dve lokacije – i to u Staroj Pazovi 200t dnevne meljave i u Sremskoj Mitrovici kapacitet od 300t dnevne meljave pšenice.

Oprema, koju koristimo u našoj proizvodnji, je uvezena od turskog proizvođača Genc. Ukupne silosne ćelije u Staroj Pazovi za odležavanje su 800t za brašno i 200t za smeštanje i skladištenje stočnog brašna. A silosni kapaciteti za skladištenje brašna u Sremskoj Mitrovici su 1 800t. Od čega 1 200t za stočno brašno i  1600 t za razne vrste namenskog i belog brašna.

Pored proizvodnje belog brašna u mlinu su instalirane i linije za proizvodnju integralnog brašna i tu se proizvodi pšenično integralno brašno i ražano. Skladišni kapacitet gotovih proizvoda vezanih sa mlinsku proizvodnju je 600 paletnih mesta u visoko regalnom skladištu.

Skladišni kapaciteti

Kada su u pitanju sopstveni skladišni kapaciteti ratarskih kultura raspolažemo sa ukupnim kapacitetom od 70.000 t, takođe na dve lokacije, od čega je kapacitet u Staroj Pazovi 30.000 t (dva betonska silova od po 10.000t i jedan metalni jednoćelijski silos istog kapaciteta), dok je u Sremskoj Mitrovici kapacitet 40.000t (mali betonski silos od 10.000t, zatim veliki od 20.000 tona i metalni od 10.000t). U pogonu u Staroj Pazovi, roba se prima u tri usitna koša, čiji je kapacitet 60t po satu. Dok se u Sremskoj Mitrovici roba prima na 2 usisna koša kapaciteta 110t na sat.

Svi silosi su osposobljeni za skladištenje i sušenje žitarica, kao i za tranzitne poslove – prijem, utovar, istovar i otprema kamionima, vagonima itd. Takođe, sve tri silosne jedinice u Staroj Pazovi imaju i uređaje za hlađenje.

Pekarska proizvodnja

Za pekarsku proizvodnju kapaciteti su 3.500 vekni hleba po času na jednoj lokaciji u Staroj Pazovi, dok se u toku jednog dana proizvede čak 35.000 komada hleba.

Svi ovi podaci govore umesto nas i jasno ilustruju našu osnovnu delatnost, a to je prerada merkantilne pšenice i stvaranje proizvoda veće vrednosti. Preradom pšenice, nudimo bogat asortiman proizvoda, među kojima je najpoznatije i najtraženije – brašno tip 400, tip 500, industrijski hleb Panonija itd.

Godišnje se, od poljoprivrednih proizvođača, otkupi više desetina hiljada tona merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza. Pšenica se dalje prerađuje u sopstvenim proizvodnim pogonima u razne tipove brašna i hleba, dok je merkantilni kukuruz predmet trgovine na veliko.

Žitopromet-Mlinpek posluje kao povezano lice sa ‘Novom budućnošću’ iz Žarkovca, ‘Žito Dunavom’ iz Beograda i ‘AgroRumom’ iz Rume koji predstavljaju značajne faktore u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Svi oni daju vrlo veliki doprinos krajnjem proizvodu, koji se pojavljuje na tržištu, uzgojem najkvalitetnijih žitarica i drugih sirovina.

Poslovni partneri i tržišta

Naši pekarski proizvodi se plasiraju najviše na tržištu na Srema i Beograda.

Mlinski  proizvodi,  na osnovu kvaliteta, pronašli su mesto kod najvećih konditorskih i pekarskih proizvođača kako na domaćem tako i na inostranim tržištima bivših Jugoslovenskih republika.

Veliki deo našeg izvoza rataskih kultura čini izvoz u zemlje Evropske unije.
Izvoz ratarskih kultura se na obe lokacije vrši uglavnom železničkim i kamionskim putem.